Shell Folders en Do Not Use This Registry Key

Deze week hadden we bij een klant een probleem met een van de applicaties. Deze sloeg vrijwel alle instellingen goed op, behalve een bepaalde instelling van een snelbalk. Deze snelbalk werd opgeslagen in een bestand in de users roaming application data locatie. Echter, de applicatie schreef dit naar een totaal andere directory weg dan %appdata% naar toe verwees.

Na onderzoek bleek het mandatory profile de boosdoener. De schuld geheel aan mijn kant, want die had ik ingesteld. Het bleek dat ik vergeten had de keys in HKCU\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\Shell Folders aan te passen. Hier stonden nog een aantal verwijzingen in naar de user die ik gebruik had om het mandatory profile mee op te bouwen. Na aanpassen daarvan met behulp van RES Workspace Manager werkt alles weer naar behoren.

Echter, zo makkelijk laat ik mij niet van de kaart brengen. Was dit eigenlijk wel mijn fout. Als je bij Windows 7 en Windows 2008 R2 deze registry tree opent staat bovenin namelijk de melding “Do not use this registry key”.

donotusethiskey

Dus ga je op zoek naar waarom Microsoft deze melding in de registry plaatst. Uiteindelijk kom je uit bij The Old New Thing en blijkt dat deze registrykey alleen aanwezig is om software van voor 1994 te laten draaien, die mogelijk van deze keys gebruik maakt. Waarom dit nog in Windows 2008 R2 zit is me een raadsel. De meeste applicaties van voor 1994 zijn 16-bits en draaien niet eens in Windows 2k8r2. Wat ik echter nog erger vind, is dat de software die in 2012 nog een update heeft gehad, nog steeds van deze registry keys gebruik maakt Bedroefde emoticon