Dag 4: Windows Intune–The Grill

Laatste dag van de Windows Intune review. De nieuwe versie komt er al weer aan, met wat meer functies dan de huidige versie heeft. De nieuwe functies zijn echter vooral gericht op mobiel werken en integratie met de lokale AD.

Deze laatste dag wordt gekeken naar hulp op afstand, verdeling van beheer en rapportage.

Hulp op afstand

intune31Hulp op afstand geeft de gebruiker de mogelijkheid om de beheerders een seintje te geven dat hij met een probleem zit op zijn machine en daar hulp bij nodig heeft. Andersom is het niet nodig, je kunt als beheerder dus niet pro-actief hulp aanbieden. Microsoft gebruikt voor het beheer op afstand een oude bekende, namelijk Microsoft Easy Assist uit de Microsoft Office hoek.

intune80Nadat de gebruiker via zijn Intune client om hulp heeft gevraagd verschijnt er een notitie in de management interface. Hierbij wordt geen actieve pop-up of geluid gegeven, de beheerder moet er dus we op letten. Vanuit Intune kan tevens een email gestuurd worden naar de beheerders met de waarschuwing dat iemand hulp nodig heeft. Windows Intune behandelt het verzoek als ‘kritiek’ met rode kruizen voor de berichten. Daarnaast wordt de client vermeldt, niet de gebruiker die gebruik maakt van de machine. Dat was mogelijk wel handiger geweest bij gebruik van fatclients waar meerdere mensen achter kunnen zitten (flexplekken). Een actieve waarschuwing was daarnaast ook handiger geweest, zoals bijvoorbeeld met een nieuw bericht in Outlook Webaccess. Dat had het geheel iets duidelijker gemaakt voor beheerders.

intune81Voor het bevestigen van het verzoek moet je een aantal website-schermen door, wordt de Easy Assist client op je pc geïnstalleerd en daarna krijg je de interface voor je. De client die de beheerder gebruikt is nog niet Windows 8 en IE10 ready. In de client kun je chatten met de gebruiker en de gebruiker verzoeken om het beeld door te geven en/of de muis van hem hem over te nemen. Als de gebruiker meerdere schermen heeft aangesloten, wordt gevraagd welke van de twee schermen hij wil tonen. Ook bestaat er de mogelijkheid om alleen de applicatie door te geven die het probleem heeft.

Voor rest werkt het redelijk standaard. Je kunt muis en toetsenbord van de gebruiker bedienen en meekijken. Dat werkt allemaal naar behoren, zoals je mag verwachten van Hulp op afstand. Tevens kun je je eigen pc blijven gebruiken, het scherm van de gebruiker komt niet fullscreen over je eigen scherm heen. Verder zijn er geen problemen als je zelf twee schermen in gebruik hebt en de gebruiker er maar één heeft. Dit zou dus een perfecte oplossing zijn voor Remote Desktop Servers, aangezien Microsoft daar sinds Windows 2008R2 een beperking in heeft zitten waarbij je geen enkele schermen kan overnemen als je zelf twee schermen gebruikt (en andersom). Een laatste mooie optie is de mogelijkheid om de sessie op te nemen. Hierdoor kun je het gebruiken om later bijvoorbeeld een kb-artikel te maken op het intranet of het gebruiken voor leer-doeleinden.

Beheer splitsing

intune82Over dit onderwerp kunnen we snel zijn. Het splitsen van beheer is niet mogelijk. Je hebt of volledig beheer of alleen leesrechten. Andere smaken zijn er niet. Daarnaast is er altijd één ‘super-beheerder’. Dat is het account dat is gebruikt voor het ‘kopen’ van Windows Intune. Dit account kan niet verwijderd worden uit de console.

Rapporten

intune85Windows Intune kan enkele basis rapporten tonen op het gebied van Windows Updates, software inventarisatie en uitrol, hardware inventarisatie en licenties. In elk rapport is verder in te zoomen op bijvoorbeeld in het software overzicht is op te vragen welke pc’s de software geïnstalleerd hebben. Het zijn basis rapporten, die voor een kleine organisatie wel ok zijn.

intune86

In de volgende blog trekken we de conclusie over Windows Intune en beantwoorden we de vragen die we op dag 1 hebben gesteld.