Google ‘Shared Calendars’ in Windows 8 Agenda

0.problemWindows 8 kent een goede integratie van verschillende cloud aanbieders, zoals Google. Zo kun je je Google Mail binnen Windows Mail lezen en kun je je Google Agenda opnemen in je Windows Agenda. Je kunt echter alleen je primaire Google Agenda selecteren in Windows 8 Agenda. Gedeelde Agenda’s (Shared Calendars) zijn niet te zien.

Microsoft meldt op hun forums dat dit bewust is. Op verzoek van Google is deze optie uitgeschakeld in Windows Agenda. De functie zou te veel bandbreedte vragen. Dit is echter niet waar, de functie blijkt gewoon in Windows 8 Agenda te zitten, maar is Google geeft de gegevens niet door. Dit is echter via een kleine omweg wel aan de praat te krijgen.

Om dit te doen heb je een een mobiel device nodig, waarvan je javascript kunt uitschakelen. Dit laatste is belangrijk, omdat deze de optie ‘gedeelde agenda’s’ binnen Google Sync blokkeert voor Microsoft Mail (Windows 8 Agenda valt onder Microsoft Mail). Binnen Google Sync bepaal je welk device welke gegevens van je Google Account mogen synchroniseren. Het gebruik van een User Agent Spoofer lijkt niet te werken.

In de volgende stappen gebruiken we een iOS device om de gedeelde agenda’s actief te maken voor Windows 8. We gaan er vanuit dat je binnen Windows al je Google/Gmail account hebt toegevoegd.

first-steps1. Kies eerst voor Instellingen (Settings) op je iOS device.

2. Kies Safari aan de linkerkant en schakel de optie ‘JavaScript’ vervolgens uit aan de rechterkant van het scherm.

 

 

3.googlesync13. Open Safari en ga naar de website http://m.google.nl/sync. Log in op deze site met je Google account. Na het inloggen krijg je meerdere optie. Kies daar voor WindowsMail. Mocht je meerdere WindowsMail vermeldingen zien, open dan Windows 8 Agenda. Refresh de pagina binnen Safari. De WindowsMail met de laatste datum is degene die je moet hebben.

4.googlesync24. Na het selecteren van je WindowsMail, krijg je geen mogelijkheid om te selecteren welke agenda’s je wil synchroniseren. Voer nu stap 5 tot en met 7 uit.

 

5. Klik op de url balk (die begint met http://m.google.com/sync)changeurl en scroll naar het einde van de url. Hier staat ‘supportMultiCalendars=false’.

6. Verander dit laatste stuk van de url in ‘supportMultiCalendars=true’ en kies ‘Enter’ of ‘Ga’.

7.googlesyncfixed7. Een wonder geschied. Je krijgt ineens de optie om agenda’s te selecteren. Ondanks de melding dat je er maar 1 mag selecteren, kun je hier gewoon meerdere agenda’s kiezen. Klik vervolgens op ‘Save’.

 

 

11.fixedWacht een tijdje. Het kan tot 12 uur duren voordat de functie geheel is geactiveerd bij Google. Windows Agenda zou automatisch de agenda op moeten pakken. Voor de zekerheid kun je dit controleren door de volgende stappen te doorlopen:

 

stapjesa) Open Windows Agenda, en sluit hem af met Alt-F4. Open hem vervolgens opnieuw.

b) Druk op Windows-toets + C, Kies vervolgens voor instellingen

c) Kies Opties

d) Bij je Gmail-account zouden nu de extra agenda’s moeten staan.