Afgelopen week zijn zowel de Microsoft Xbox One als de Sony PlayStation 4 aangekondigd. Op internet is daar veel over te lezen. Vooral over het feit dat Microsoft DRM toepast, je Xbox One games niet tweedehands mag verkopen, de spelcomputer 24 uur per dag online moet zijn en dat de Xbox regio locking gebruikt. Dat alles zou op de PS4 niet gelden. Klopt dit hele beeld echter wel?
Digital Rights Management
Microsoft heeft in de Xbox One DRM framework ingebouwd. Dit is een methode om beperkingen op software te leggen, zoals het niet kunnen spelen op een andere machine of het digitale beperkingen op het doorverkopen van spellen door het gebruik van aktivatiecodes. Het is echter niet zo dat deze altijd actief is. Distributeurs kunnen er voor kiezen om hier gebruik van te maken. Het is niet verplicht. Als ze DRM willen toepassen dan is het systeem in ieder geval al ingebouwd en hoeven ze dat niet zelf te bouwen. Zo blijven alle games consistent op het moment dat ze DRM willen gebruiken. Het is echter al bekend dat een aantal distributeurs geen gebruik gaan maken van deze DRM functie.
Sony meldt geen DRM te hebben ingebouwd. In tegenstelling tot alle verhalen op internet, houdt dat niet in dat er op de PS4 geen DRM bij games wordt gebruikt. Het staat ontwikkelaars vrij om een eigen DRM systeem te bouwen en te gebruiken. Sony geeft er alleen geen standaard gereedschap voor. Dit kan betekenen dat games op de PS4 wel DRM gaan gebruiken en dat dit per game op een andere manier gebeurt.
Bij beide systemen is er dus een mogelijkheid tot DRM. Een distributeur of ontwikkelaar kan dit gaan gebruiken. Voor de Xbox One is dit gestandaardiseerd in een framework.
2de hands doorverkopen van games
Microsoft zou op de Xbox One niet toestaan om een spel 2de hands te verkopen. Dit is echter niet geheel waar. Wat ze hebben aangegeven is dat dit ook een opt-in systeem is. Distributeurs kunnen er voor kiezen om een spel te blokkeren voor de 2de hands markt. De vraag is of ze dit ook zullen gaan doen. Het is echter wel zo dat gekochte games alleen kunnen worden ingewisseld bij bedrijven die zich hebben aangesloten/aangemeld bij Microsoft. Daar wordt door Microsoft ook geen geld voor gevraagd. Echter ook daarbij geldt dat distributeurs er voor kunnen kiezen om er wel geld voor te vragen. Microsoft Studios zal in ieder geval toestaan dat hun games verkocht kunnen worden derden.
Het enige wat niet meer makkelijk gaat, is je game via Marktplaats aanbieden. De koper zal immers geen winkel zijn die zich heeft aangesloten bij Microsoft. In dat geval zul je de koper moeten opnemen in je vriendenlijst voor 30 dagen. Na 30 dagen kun je de game aan hem schenken. Dit kan maar één keer per spel. De persoon die het spel van jou koopt, kan hem dus niet nog een keer doorverkopen, tenzij hij hem inlevert bij een winkel die meedoet met het 2de hands programma van Microsoft.
Spel spelen bij vrienden en uitlenen
Een ander gerucht is dat je een spel niet meer bij vrienden kan spelen. Een spel is immers gekoppeld aan je console. Dit is echter maar deels waar. Ja, je kan de speldisk niet meer meenemen naar vrienden en hem daar spelen via de disk. Echter, als jij inlogt op de Xbox One van een vriend met jouw Microsoft account, kun je het spel wel downloaden uit de cloud en dan alsnog spelen. De Xbox One moet dan wel elk uur kunnen verbinden met internet (maar die verbinding is toch al nodig om het spel bij je vrienden te installeren als je daar bent).
Het is niet mogelijk om een spel uit te lenen terwijl je er zelf niet bij bent. Het is immers gekoppeld aan je Microsoft account en je moet daarmee inloggen. Het staat natuurlijk vrij om je account ingelogd te laten bij vrienden, maar dan moet je ze wel vertrouwen. Een aankoop onder jou account is immers snel gemaakt op zo’n moment.
Always on, niet kunnen spelen op lan parties
De Xbox One vereist dat je 1x per 24 uur online bent. Op internet wordt daar nogal een punt van gemaakt. Feit is echter dat dit niet echt een probleem is. De meeste mensen hebben een online verbinding. Die is ook nodig om updates te downloaden van het systeem en van de spellen. Daarnaast mag je hem ook gewoon langer dan 24 uur offline houden. Zolang de Xbox dan maar online kan komen op het moment dat je wil spelen.
Lan parties is daarbij ook niet zo’n probleem. Ik heb nog geen lan party gehad waarbij er geen internet is. Daarnaast kun je er voor kiezen de Xbox thuis heel even aan te zetten, zodat hij 24 uur offline kan zijn.
Sony geeft aan dat de PS4 altijd offline gebruikt kan worden. De waarheid is echter anders. Ook de PS4 heeft firmware updates nodig. Spellen kunnen vereisen op een bepaalde firmware versie te zitten. Op dat moment zal de PS4 echt online moeten om die op te installeren. Altijd offline gebruik van de PS4 is dan ook niet mogelijk.
Geen regio lock op de PS4
Laatste troef van Sony is dat de PS4 geen regio blokkering kent. De Xbox kent deze wel. Echter, ook dit is niet helemaal waar. Als je een game in het buitenland koopt, kun je hem wel installeren op je PS4 die je in Nederland hebt gekocht. Echter, download en updates voor deze game komen vanuit de PlayStation Store. Deze online winkel en update-site kent echter wel een regio lock. Bepaalde updates, downloads en spellen in deze winkel zijn in sommige regio’s niet beschikbaar en in andere regio’s weer wel. De regio lock van de PS4 is dan ook verhuisd van de console naar de online servers er achter.
Al deze punten geven dus aan dat er eigenlijk op alle gebieden nog niets bekend is. Het gaat er om hoe de distributeur of ontwikkelaar van de game omgaat met de mogelijkheden tot beperking die hem gegeven worden. De toekomst moet uitwijzen of zij die beperkingen ook daadwerkelijk gaan gebruiken of niet.
Bronnen:
http://www.ign.com/articles/2013/06/06/microsoft-details-xbox-one-used-games-always-online?abthid=51b11a58aa3d06624300002f
http://www.ign.com/wikis/xbox-one/Always_Online_Connection
http://www.dailytech.com/EA+Says+Online+Pass+Used+Game+DRM+Was+a+Mistake+Mum+on+Xbox+One/article31745.htm
http://www.eurogamer.net/articles/2013-06-07-microsoft-kills-game-ownership-and-expects-us-to-smile
http://www.insidegamer.nl/nieuws/105487/uitgevers-kunnen-wel-zelf-kiezen-voor-soort-drm-op-ps4