ICA versus RDP–The Test (Part 3: ICA resultaten)

Inhoud van deze blogserie:

 1. Intro en testopstelling
 2. RDP testresultaten
 3. ICA testresultaten
 4. De vergelijking
 5. WAN verbinding in de praktijk
 6. Eindconclusie

Dit deel van de blogserie gaat in op de testen die met het ICA protocol zijn uitgevoerd.

Instellingen

Binnen Citrix kunnen we vrij veel instellingen maken op grafisch gebied. Misschien wel te veel. De meeste instellingen zijn te filteren, waardoor je ze kunt toepassen op een bepaalde groep gebruikers. Dit maakt het mogelijk om voor het hoofdkantoor betere graphics te gebruiken (die meer bandbreedte vragen) dan op een bijkantoor die via een WAN is aangesloten. Omdat er bij de grafische instellingen vaak fouten gemaakt werden bij het instellen (verkeerde opties bij elkaar in één policy) heeft Citrix tegenwoordig templates die in één keer een groot aantal instellingen goed zetten. Je hoeft ze dan als gebruiker alleen nog maar aan te passen.

Aan de clientzijde zijn ook zaken in te stellen, maar deze hebben geen betrekking op de grafische kwaliteit die de gebruiker voorgeschoteld krijgt.

Testscenario’s

Zoals gezegd kent Citrix een aantal templates waar je uit kan kiezen. Dit maakt het instellen een stuk makkelijker en levert de volgende testscenario’s op:

 1. Default settings
 2. Default met Thinwire Plus
 3. Very high definition user experience template
 4. Optimized for WAN template

Alle tests zijn gedaan met Citrix Receiver 4.4 en XenApp 7.7. Helaas had het geen zin om FrameHawk te testen, gezien deze (nog) geen performance counters heeft waardoor ik geen gegevens zou binnenkrijgen.

Resultaten

ICA results

Uitgebreide testresultaten zijn hier te vinden.

Wat valt er op aan deze resultaten:

 • ThinWire+ geeft een iets hoger bandbreedte verbruik zogauw er filmpjes en grote fullscreen foto’s worden bekeken.
 • ThinWire+ geeft wel een minimale verbetering in bandbreedte verbruik bij standaard office werk.
 • Er zit niet een heel groot verschil tussen de default (medium) instellingen en de Very High Definition template als het gaat om bandbreedte.
 • WAN optimalisatie levert daadwerkelijk een flinke verbetering op in bandbreedte verbruik. Dit scheelt bij standaard office werk ruim 40% en kijkend naar multimedia en full screen foto’s scheelt het al snel de helft aan bandbreedte.

Daarnaast viel op dat zo gauw ThinWire+ wordt ingeschakeld automatisch ook de kleurdiepte veranderd van 32bit naar 24bit kleuren. De WAN optimalisatie gaat nog een stap verder en schakelt terug naar 16bit kleuren.

Volgende pagina: De vergelijking