Einde van Internet Explorer 10 en ouder

(eerder gepubliceerd in december 2015)

We naderen het eind van het jaar 2015. Het jaar waarin we afscheid namen van Windows 2003. Het begin van 2016 luidt al weer het einde in van een volgend, op veel computers aanwezig, component: Internet Explorer 10 of ouder.

Vanaf 12 januari 2016 ondersteunt Microsoft alleen nog de laatste versie van Microsoft Internet Explorer die geïnstalleerd kan worden op een ondersteund OS. Dat houdt effectief in dat voor alle ondersteunde Windows-versies van dit moment, alleen Internet Explorer 11 nog ondersteund wordt en updates krijgt.

Omdat andere leveranciers (Oracle, bijvoorbeeld) het voorbeeld volgen, geldt het stopzetten van de ondersteuning van MSIE 11 niet alleen voor Microsoft.

Render engine

Internet Explorer 11 (IE11) brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zo zijn niet al uw gebruikte websites per definitie compatible met de render engine van IE11. Zijn ze dat niet, dan voert IE11 de opmaak-code niet goed uit en zien websites er vreemd uit. Hiervoor bestaan twee oplossingen.

DOCTYPE-tag

Ten eerste kan de leverancier van een softwarepakket of website een update doorvoeren die bepaalt in welke render engine de website moet worden weergeven. Dat gebeurt via de zogenaamde DOCTYPE-tag in de header van een website. De keuzes hierin zijn IE5, IE7, IE8, IE9 of IE11. Maar omdat dit een aanpassing vraagt aan de kant van de website, heeft u dit als gebruiker niet in de hand.

Enterprise Mode

Enterprise Mode Site List ManagerTen tweede kunt u kiezen om de Enterprise Mode van IE11 te gebruiken. Deze functie download een XML-bestand van een interne server en zorgt daarmee automatisch dat bepaalde websites de juiste render engine gebruiken. Dit XML-bestand bouwt u via de Enterprise Mode Site List Manager.

Developer Tools

Developer Tools in Internet ExplorerMet de Developer Tools van IE11, ontdekt u gemakkelijk in welke render engine een website het beste werkt. Open hiervoor de Developer Tools met F12, ga naar het tabblad Emulatie en kies bij Documentmodus de engine waarin u wilt testen. Zodra u weet welke het best werkt, voegt u deze via de Enterprise Mode Site List Manager. Daarna genereert u het XML-bestand dat u op een intranetserver plaatst.

Vervolgens geeft u met een GPO op waar Internet Explorer het XML-bestand met de configuratie kan vinden.
De instelling is vindt u onder “Administrative Templates\Windows Components\Internet Explorer\Use the Enterprise Mode IE website list”.

Na verwerking van de policy en een herstart van IE11, verwerkt de browser de verschillende websites automatisch met de juiste render engine.

Dit controleert u met de Developer Tools: als het goed is worden de sites niet getoond in de compatibility-lijst en is ook het ‘gebroken pagina’-icoon niet actief. Als u Windows 10 gebruikt, kunt u de lijst ook met behulp van de URL “about:compat” bekijken.

Update

Op 12 januari 2016 voerde Microsoft een update uit op alle niet meer ondersteunde versies van Internet Explorer, de zogenaamde “End of Life” upgrade notification (KB3123303). Mocht u op een oude versie van Internet Explorer blijven werken, dan raden wij u aan deze update niet door te voeren of de melding te voorkomen door nu al een registry key door te voeren. Zie daarvoor de aanvullende informatie.

Aanvullende informatie

In verband met het vertrek bij mijn oude werkgever post ik een reeks oudere blogpost die oorspronkelijk op de site van deze werkgever waren geplaatst. Een aantal daarvan zijn ge-update om meer aan te sluiten bij de techniek van vandaag