Home-Lab (Goedkope XenServer)

Sinds een tijdje liep ik te denken aan een homelab, zodat ik nieuwe releases van RES Software, Citrix en Microsoft makkelijk en snel thuis kan uitproberen. Mijn eigen PC was hier te langzaam voor. Geheugen zat er genoeg in.

Na wat wikken en wegen (kost toch wat geld), heb ik het na onderzoek toch maar gedaan. Voorwaarde was dat het systeem niet meer dan 500 euro ging kosten. En dat is gelukt J. Nou heb ik er een beetje in vals gespeeld. De harddisk prijzen rijzen op dit moment de pan uit. Waar ik 3 maanden geleden nog een 2TB kocht voor 80 euro, mag ik nu blij zijn als ik er 500GB voor krijg. Dus de harddisk komt uit mijn Popcornhour. Die haalt tegenwoordig toch alle films en series van de NAS en hij is zelf te traag om op volle snelheid van mijn internetverbinding een film te downloaden. Daarnaast had ik nog een videokaart liggen om het installeren te vergemakkelijken. Het moederbord met grafische chip erin was helaas uitverkocht. Wil je die hebben, dan moet je hetzelfde moederbord met de 890GX chipset kopen.

De server bestaat nu uit de volgende onderdelen:

Aantal Product Prijs
1 AMD Phenom II X6 1055T 2.80GHz 6MB AM3 Box 132.90
1 Antec Voeding VP Power 450W 39.90
1 Asus M4A89TD Pro/USB3 AMD 890FX, SATA600, USB3 131.00
1 Cooler Master Midi Tower Elite 310 ATX No PSU (zwart-zilver) 29.30
1 Corsair 4x4GB, DDR3, PC10666, CL9, XMS3 71.90

Totaal komt dan op 406 euro. Met harddisk erbij zou je rond de 500 euro uit moeten komen en heb je een mooie 6-core server met 16GB geheugen.

XenServer draait er als een trein op. Zie de screenshots. Nu de rest van het thuislab nog gaan inrichten. Windows 2008 R2 Domain, XenApp6 server, SQL server, RES Automation Manager, RES Orchestration, RES Automation Manager, Web Interface (kijken of we die ook via internet beschikbaar kunnen krijgen en mogelijk vanaf de modem een WOL opdracht kunnen geven omdat de XenServer niet de hele dag aan gaat staan) en XenDesktop, waar mijn pc virtueel in moet komen te draaien (uiteindelijk gaat mijn losse pc de deur uit).