XenServer 6.x VM consoles reageren traag met AMD processor

imagesCA0TTD4FMijn thuislab heeft een AMD Phenom II X6 1055T processor. Deze geeft meer power voor een lagere prijs dan Intel kan bieden.

Onder XenServer 5.6 (SP2) draait dit systeem als een trein. Boot snel op en VM’s draaien als een trein. Ik kan makkelijk 10 VM’s draaien zonder dat ik iets van performance verlies zie. Een VM is over het algemeen binnen 2 minuten geheel in Windows geboot en Linux appliances starten helemaal als een trein op.

Zo anders werd dit toen ik een update uitvoerde naar XenServer 6.02. Ik had XenServer 6.0 bij de bouw al geprobeerd, met weinig succes, maar had mijn hoop gevestigd dat Citrix een half jaar na dato wel een fix zou hebben. Helaas was dit nog niet het geval.

Het probleem zit in het 1ste boot gedeelte van VM’s, totdat de XenTools geladen zijn. Op dat punt is de VM zeer, zeer traag. De tekst die het bios in het scherm tovert, lijkt wel te worden getypt waar je bij staat. De virtual cd-rom doet er uren over om door het bios gekoppeld te worden en dan moeten we Windows nog gaan starten. Na 10 minuten kreeg ik uiteindelijk het boot logo van Windows in beeld. Performance om te huilen dus.

Dus mijn zoektocht gestart op internet. Wat blijkt, bijna alle mensen met een goedkope thuislab waar een AMD processor in zit, heeft hetzelfde probleem. Al deze borden staan niet op de HCL list van XenServer en geven allemaal een langzame console.

CoolnquiteNa wat verder rondzoeken kwam ik een aantal mogelijke oplossingen tegen. Dit zijn o.a.:

    • In de XenServer console: xenpm set-max-cstate 2  (dit zet power management op een lager pitje)
    • In bios zet AMD Cool’n’Quiet uit

Deze laatste doet eigenlijk hetzelfde als HP en Dell in hun servers doen, als je maximum performance kiest (wat een best practise is voor het draaien van hypervisors op servers).

Na deze waarden ingevoerd te hebben ging het een en ander al een stuk sneller. Een VM bootte nu in 4 minuten in Windows en na het laden van de XenTools ging het helemaal rap. Maar ik was nog niet helemaal tevreden. Vier minuten was nog steeds te lang.

Na verder zoeken, zag ik dat mijn BIOS toch een beetje achter liep. ASUS had ondertussen al enkele nieuwe versie uitgebracht. Ik ben meestal geen fan van BIOS updates en voer ze alleen uit als het nodig is. Op dit moment leek het echter wel nodig. Update uitgevoerd, XenServer gereboot en XenServer draait nu weer naar behoren Smile