De uitdaging van vandaag: AutoCAD Civil 3D 2012 (deel 2)

In het eerste deel kwam een probleem aan het licht met AutoCAD Civil 3D 2012. Na installatie draait er bij het inloggen van elke gebruiker een setup, die echter wordt geblokkeerd door AppGuard.

Vanuit de eventviewer weten we dat het deze setup/repair in ieder geval door het ontbreken van een registrykey wordt veroorzaakt. Na wat zoekwerk blijkt dat AutoCAD dit de Secundairy Installer noemt. Je kunt niet direct vinden wat deze doet, maar er is wel een KB artikel dat beschrijft hoe je bij een gebruiker met problemen, deze opnieuw kan laten starten. Daarin staat wat je uit het profiel van de gebruiker moet verwijderen. Dit principe draaien we om. Om te voorkomen dat deze Secundairy Installer gaat draaien, gaan we RES Workspace Manager al deze zaken voor ons in het profiel plaatsen.

autocad4Hiervoor starten we eenmalig AutoCAD op onder een administrator account. Na het afsluiten van AutoCAD mag je een export van de registry key HKCU\Software\Autodesk\AutoCAD\R18.2\ACAD-A000:409. In deze export moeten we enkel zaken veranderen. Er staan immers paden in die naar het account verwijzen van het administrator account.

autocad2Zoek in de .reg-file naar de waarde c:\users\[administrator account]\AppData\Local en verander dit in %localappdata%. Zoek daarna naar c:\users\[administrator account\AppData\Roaming en verander dit in %appdata%. Importeer vervolgens het registry-bestand in de RES WM Console.

autocad7Vervolgens hebben we nog een aantal bestanden nodig die in het profiel worden opgeslagen. Ga hiervoor binnen de RESS WM Console naar Compositie>Acties per type>Bestanden en Mappen>Profielmap gebruiker. Maak daar een map AppData aan met twee submappen: Local en Roaming. Voeg daarna de mappen AutoDesk toe met alle inhoud en submappen die er onder vallen. Eerst importeer je hem van c:\users\[administrator account]\AppData\Local\AutoDesk en vervolgens c:\users\[administrator account\AppData\Roaming\AutoDesk.

autocad6AutoCad plaats ruim 30mb aan bestanden in het profiel van de gebruiker en deze heeft vervolgens nog niets gedaan (AutoCAD nog nooit opgestart). Daarom raad ik aan voor AutoCad een silo te maken met mandatory profielen of aparte roaming profielen en een eigen Workspace. Bij uitloggen kan de AutoDesk mappen verwijderd worden, zolang je maar de instellingen opslaat uit het register en van de AppData Roaming map (de Local Appdata kan genegeerd worden). Gebruik je roaming profielen, verwijder dan de mappen uit AppData bij het uitloggen van een gebruiker (bij een mandatory profiel worden ze vanzelf verwijderd). Bovenstaande registry en profielmappen laat je voor iedereen op deze silo/workspace plaatsen bij inloggen en opslaan bij uitloggen. Daarmee voorkom je dat profielen van alle gebruikers te groot worden door de overbodige AutoCad data.

Bij het inloggen gebeurd nu het volgende: RES Workspace Manager staat als Shell ingesteld. Deze start bij het inloggen van een gebruiker op. Verwerkt de registersleutels van AutoCAD in het profiel van de gebruiker en vult de mappen binnen AppData. Daarna wordt pas explorer.exe gestart en controleert Windows/AutoCad het profiel van de gebruiker. Aangezien alle informatie in het profiel aanwezig is, wordt geen repair/setup gestart en logt de gebruiker verder normaal in.

Ik heb bij AutoCad supportdesk een vraag uit staan wat de secundairy setup precies triggered bij het inloggen. Mocht ik daar antwoord op krijgen, dan wordt dat bij dit artikel geplaatst, zodat je mogelijk geen silo meer nodig hebt en bovenstaande niet bij alle gebruikers hoeft uit te voeren, maar de registrykey en AppData bestanden op een gebruikersgroep kan plaatsen.