Android apps op Windows 10 Mobile

Op het moment zijn de tools gelekt voor het draaien van Android Applicaties op Windows 10 Mobile.

Deze zijn onder andere hier https://www.dropbox.com/sh/u91sxcwmif8o9ml/AADwpuskxQDGZBZvcfeyqOf7a?dl=0 te downloaden

Gezien dit een vrij vroege release is, werkt het geheel nog niet heel stabiel. De functie is op het moment alleen werkend op een Nokia Lumia 435, 635, 730, 820, 830, 920, 925, 928, 929, 930 en 1520.

Pak beide programma’s (wconnect en Android ADB) uit op je computer met Windows 10 (versie maakt niet uit). ontwikkelaarsmodusOp je telefoon met Windows 10 Mobile, ga naar Alle Instellingen -> Bijwerken en beveiliging -> Voor ontwikkelaars. Schakel hier ‘Modus voor Ontwikkelaars’ in en zet ‘Apparaat detectie’ aan. Klik vervolgens op koppelen en schrijf de code op die in het scherm wordt getoond. Modus voor ontwikkelaars moet op dit moment altijd actief zijn om Android applicaties te draaien. De modus moet uit staan als je je telefoon wil herstarten of uitschakelt!

Verbinding maken

Installeer als eerste ‘vc_redist86.exe’ en ‘IpOverUSBInstaller.msi’ uit de wconnect folder.

Open een administrative command prompt en ga naar de map waar wconnect in staat. Dit is een tool die als laag tussen je telefoon en Android tools in komt te zitten waardoor de Android tools denken dat ze te maken hebben met een telefoon met Android als OS.

wconnect succesvolKies voor het commando ‘wconnect usb‘ als je je Windows 10 Mobile wil verbinden via een USB kabel. Wil je de telefoon via wifi verbinden, type dan ‘wconnect [ip adres telefoon]. Tijdens het verbinden vraagt wconnect eenmalig om een pairingcode. Dit is de code die je eerder hebt opgeschreven en die getoond werd in het ‘voor ontwikkelaars’ menu.

Wconnect komt vervolgens met de melding ‘emulator-[nummer] on [usb/ip] connected‘. wconnect 9Als je error 9 krijgt is er een fout met het verbinden in developer mode. Error 14 houdt in dat je telefoon niet geschikt is voor de emulator. Error 9 komt het meest voor als je telefoon is gereboot waarbij developer modus nog aan staan. Lees dan [hier] verder hoe je dit kan oplossen.

Verbinding verbreken kan via het commando ‘wconnect disconnect‘.

Android applicaties

Voor het installeren van Android applicaties heb je eerst een APK nodig. Applicaties die gebruik maken van het Android Framework, Android Play Services of OpenstreetsMap services doen het mogelijk niet of doen het maar half. Dit komt omdat niet alle onderdelen van Android Play Services (zoals advertenties, google maps, etc.) al worden opgevangen door Microsoft varianten hiervan.ingress play services Mocht een applicatie een verificatie doen op de Google Play Services dan krijg je een notificatie dat deze (nog) niet ondersteund is als je de applicatie start. Dit is gedeeltelijk op te lossen door gebruik te maken van GMAPS Patcher [zie http://forums.crackberry.com/android-apps-amazon-store-apk-files-f413/how-patch-android-apps-depending-google-maps-google-play-services-914930/ ]. Dit werkt echter niet als de applicatie functies aanroept die Microsoft gewoon nog niet klaar heeft.

Je kunt een APK downloaden op websites. Let daarbij wel goed op. Er zijn een hoop websites welke allerlei advertenties in popups tonen of spyware injecteren. Sites als APKMirror is relatief veilig. Er is ook een manier om APK bestanden van een android telefoon af te halen. Zie daarvoor [het volgende artikel].

Android applicaties installeren

Als je een APK hebt kun je deze plaatsen in de ADB map, welke je eerder hebt uitgepakt.

adb devicesMet het commando ‘ADB Devices‘ kun je controleren of de tussenlaag goed is geinstalleerd.

De APK kun je vervolgens op je telefoon plaatsen via het commando ‘adb install [bestandsnaam van apk]

Afhankelijk van hoe groot de APK is en of je een verbinding hebt via USB of Wireless, kan dit een paar seconde tot een paar minuten duren.

adb successNa upload krijg je eerst de melding met welke snelheid dit is gebeurd en welke APK er is geupload. Daarna moet de telefoon het even verwerken en krijg je de melding ‘success’. Op dat moment zie de applicatie als normale applicatie in je applicatielijst staan. Verwijderen van de applicatie kan op de normale manier op de telefoon.

adb failureSoms gaat de installatie niet goed. Veel voorkomende errors zijn ‘Failure [INSTALL_FAILED_MISSING_SHARED_LIBRARY]‘. Dit houdt in dat de applicatie een standaard geinstalleerd onderdeel van Android mist, zoals een library van de Android Framework. Hier is op dit moment weinig aan te doen. Je kan kijken op GMAPS Patcher het op kan lossen, maar grote kans dat als de installatie daarna wel lukt, dat de applicatie bij het starten of tijdens het werken ineens een foutmelding geeft.

Een andere foutmelding is ‘Failure [DELETING_EXISTING_APPLICATIONDATA_STORE_FAILED]‘. Deze melding heb ik gezien als een eerder installatie mislukte of als je een applicatie verwijderd van de telefoon en hem daarna weer probeert te installeren. De enige oplossing die ik tot nu toe heb kunnen vinden is door een disconnect te doen via wconnect, daarna developer modus uit te schakelen en de telefoon te rebooten. Daarna zou de installatie wel moeten lukken.

Lijst met geinstalleerde onderdelen

Een lijst van geinstalleerde Android onderdelen (incl. APK’s) is op te vragen via het commando ‘adb shell pm list packages

3 gedachten over “Android apps op Windows 10 Mobile

 1. Ik ben benieuwd naar de oplossing voor error 9. Ik heb mijn telefoon inderdaad gereboot terwijl deze nog in developer mode stond.

  • Hoi,

   oplossing staat op de blog nu 🙂
   (kostte even wat tijd om alles uit te typen)

   • Thanks voor de uitleg! Duidelijk verhaal…nu nog de APKs van alle Nederlandse apps (zoals Ziggo, Rabo, SNS, ABN, KPN, etc).

Reacties zijn gesloten.