ICA versus RDP (Part 5: WAN verbinding in de praktijk)

Inhoud van deze blogserie:

  1. Intro en testopstelling
  2. RDP testresultaten
  3. ICA testresultaten
  4. De vergelijking
  5. WAN verbinding in de praktijk
  6. Eindconclusie

Testen over een WAN-verbinding in de praktijk

Op Citrix Summit werd een filmpje getoond met verschillende handelingen in vergelijking met VMware Horizon View. Hierbij werd uitgegaan van een WAN verbinding van 64 kbps en 10ms latency (20ms RTT). Kijken we naar de resultaten uit de test tussen ICA en RDP, dan zou RDP het op zich moeten redden om met diezelfde bandbreedte goede resultaten neer te zetten, ookal zitten de gemiddelde waarden van RDP tegen die 64 kbps aan.

Voor het gecontroleerd testen in mijn testomgeving is de VyOS router ingesteld op 10ms latency. Op de client is vervolgens via NetLimiter de bandbreedte van RDP en ICA verlaagt naar 64 kbps up en down. Het resultaat is als volgt:

Wat valt op in dit filmpje:

  • Lokaal browsen naar een bestand gaat via ICA vele malen sneller dan onder RDP. RDP heeft veel meer tijd nodig om alle bestanden en mappen op de lokale disk te laten zien.
  • Het openen van lokale bestanden binnen applicaties op de server gaat met ICA vele malen sneller. RDP lijkt hier veel meer moeite mee te hebben.
  • Het verplaatsen van een venster (MS Word) of plotselingen veranderingen in het scherm (MS Powerpoint) gaat redelijk smooth via ICA. RDP heeft hier enorme problemen mee. Het schokt ontzettend. Na het verplaatsen van het scherm zit je je af te vragen of je niet per ongeluk vergeten was de muisknop ingedrukt te houden.

De eerste punten zijn niet meegenomen in de onderzoeken met de grafische bandbreedte. Om hier een verklaring voor te geven moet een extra onderzoek worden gedaan. Het laatste punt kunnen we wel op inzoomen.

wan-topWaarom zou RDP zoveel moeite hebben om grafische veranderingen vloeiend door te geven bij een lage bandbreedte? Het antwoord is een beetje gissen, maar als we kijken naar de testresultaten van de eerdere tests is er wel iets over te zeggen. Zoals eerder opgemerkt kent RDP nogal veel pieken bij grafische veranderingen. Kijken we naar de WAN vergelijking en nemen we de maximale bandbreedte mee, dan zien we dat de pieken bij RDP veel hoger (2 tot 3x zo hoog) liggen dan bij ICA.

ica op rdp

Gaan we dan ook nog kijken naar de grafieken (in dit geval segment 2) dan zien we ook nog eens dat RDP veel meer pieken telt. ICA is veel rustiger.

Het lijkt er dus op dat de vele en hoge pieken van het RDP protocol zorgen voor de slechte gebruikerservaring. RDP krijgt gewoon de beeldinformatie niet door de smalle lijn bij de gebruiker, zelfs niet bij het gebruik van UDP.

Volgende pagina: Eindconclusie

1 gedachte op “ICA versus RDP (Part 5: WAN verbinding in de praktijk)

  1. Pingback: ICA Versus RDP–The Test (Part 6: Eindconclusie) | BITs Of Thoughts

Reacties zijn gesloten.