ICA versus RDP–The Test (Part 1: Intro en testopstelling)

 

Inhoud van deze blogserie:

 1. Intro en testopstelling
 2. RDP testresultaten
 3. ICA testresultaten
 4. De vergelijking
 5. WAN verbinding in de praktijk
 6. Eindconclusie

Intro

tweetIn januari maakte ik tijdens de keynote van Citrix Summit op Twitter de opmerking dat Citrix eens een vergelijking moest trekken tussen ICA en RDP in plaats van altijd maar VMware aan te vallen. Immers, waar is Citrix bang voor, het ICA protocol is al jaren superieur geweest ten opzichte van de concurrenten. Reacties konden niet uitblijven en uiteindelijk werd aangegeven dat het een mooie sessie zou zijn voor DUCUG.

Wie A zegt moet ook B zeggen. Dus ik ben die suggestie maar gaan uitvoeren. Als eerste heb ik een partner in crime gezocht en gevonden in Gerjon Kunst. Boven mijn verwachting werd onze sessie uitgekozen om 18 maart te geven als zogenaamde BYOS (Bring Your Own Session).

In de volgende blogs neem ik jullie mee in een gedeelte van het onderzoek, de uitkomsten, een live opgenomen demo op lage bandbreedte en de conclusie die we hebben getrokken.

Wat gaan we doen

Het eerste probleem was bedenken wat we gingen vergelijken. Het ICA protocol en RDP protocol zijn nogal breed en veel omvattend. We hebben uiteindelijk gekozen om ons te focussen op pure grafische bandbreedte die nodig is, zonder enige vorm van accelaratie. De enige afwijking in de test hierin is in de WAN demo. Die wilde ik zoveel mogelijk op de demo van Citrix op Summit laten lijken en daarbij moest er meer getest worden.

Test omgeving

Nadat bekend was wat we gingen meten, moest er een test omgeving komen. Mijn thuislab was gelukkig al aardig opgebouwd en om ruimte te besparen waren de servers daar al opgebouwd om zowel ICA als RDP te ondersteunen. Normaal wordt dit door de installatie van XenApp/XenDesktop 7.x uitgeschakeld en kan een normale gebruiker (administrators dus nog wel) niet meer inloggen via het RDP protocol. Gelukkig is daar een oplossing voor.

Mijn testomgeving thuis ziet er zo uit:

test omgeving

De client is via een eigen LAN Switch verbonden met de server, zodat ander verkeer binnen mijn thuisnetwerk de tests niet konden beïnvloeden. Op Hyper-V draait daarnaast een virtuele router van VyOS (voorheen Vyatta) die mij in staat stelt ook andere dingen te emuleren op het LAN zoals packetloss, latency en beperkte bandbreedte.

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen beide protocollen moesten de testen 100% gelijk zijn. Om dit te bereiken is LoginVSI geïnstalleerd (de laatste versie van dat moment was 4.1.4.2. Binnen LoginVSI is gekozen voor de Knowledgeworker taak en is het 360p filmpje vervangen door een 480p filmpje.

LoginVSI doorloopt een test met 4 segmenten. Daarin worden verschillende zaken getest. Voor een soort van samenvatting hiervoor kun je hier bekijken. In het kort komt het neer op het volgende:

 1. MS Word, Browsen, Outlook en wat PDF doorlezen
 2. Bovenstaande met Powerpoint
 3. Segment 1 aangevuld met Excel en Freemind
 4. Browsen, Outlook, Foto’s fullscreen bekijken en filmpjes op het net bekijken (windowed)

Binnen RDP en ICA zijn basisinstellingen gemaakt zodat alleen nog maar grafische bandbreedte wordt gemeten. Hiervoor zijn alle redirection mogelijkheden (printers, drivemappings, klembord, geluid, microfoon, flash/multimedia acceleratie, etc) uitgeschakeld.

Volgende pagina: RDP testresultaten

3 gedachten over “ICA versus RDP–The Test (Part 1: Intro en testopstelling)

 1. Pingback: ICA Versus RDP–The Test (Part 3: ICA Resultaten) | BITs Of Thoughts

 2. Pingback: ICA Versus RDP–The Test (Part 4: De Vergelijking) | BITs Of Thoughts

 3. Pingback: ICA Versus RDP–The Test (Part 6: Eindconclusie) | BITs Of Thoughts

Reacties zijn gesloten.