ICA versus RDP–The Test (Part 2: RDP Resultaten)

Inhoud van deze blogserie:

 1. Intro en testopstelling
 2. RDP testresultaten
 3. ICA testresultaten
 4. De vergelijking
 5. WAN verbinding in de praktijk
 6. Eindconclusie

In dit deel van de blogserie over ICA versus RDP kijken we naar de testresultaten van RDP

Instellingen

Microsoft heeft geen echte richtlijn voor het instellen van RDP in verschillende situatie. Wat in ieder geval veranderd is, is dat je de client niet meer via GPO’s kan beinvloeden. Een gebruiker wil je ook de keuze niet laten maken, dus moet je de instellingen aan de serverkant aanpassen. Dit kan alleen op computerniveau, met als resultaat dat het gelijk voor al je gebruikers geldt. Stel dat je een hoofdkantoor hebt en een bijkantoor via een lijn met lage bandbreedte, dan moet je dus een keuze maken. Of het hoofdkantoor gebruikt de instellingen die nodig zijn voor goede performance voor het bijkantoor (geoptimaliseerd voor WAN) of je moet twee server neerzetten die je via GPO andere instellingen meegeeft.

Er zijn 3 instellingen die je echt kan aanpassen op Windows 2012. Op Windows 2016 komt er daar één bij. Het gaat om de volgende instellingen:

 • Dynamic Adaptive Graphics (default: Let server choose)
 • Graphics Quality (default: Medium)
 • Compression (default: balanced between memory and bandwidth)

Belangrijk is te weten dat RDP sinds RDP8 alleen nog maar 32bit kleuren ondersteund. Je kunt niet meer kiezen voor een lagere kleurdiepte. Ook als je dit instelt in de client, zal dit altijd gereset worden naar 32bit kleuren.

Daarnaast is er nog een mogelijkheid om font smoothing en de desktop achtergrond uit te schakelen. Hier is in de testen niet voor gekozen. Citrix geeft deze namelijk wel door en daardoor zou de test RDP een oneerlijk voordeel kunnen geven. Daarnaast zet je deze in de praktijk niet uit, omdat je daarmee de user experience verminderd.

Testscenario’’s

Deze instellingen bekijkend ben ik dan gekomen tot de volgende testscenarios:

 1. Default: Dynamic adaptive graphics: Let server choose, Medium quality, Compression balanced between memory and network bandwidth (UDP)
 2. Default (TCP)
 3. High visual experience: Dynamic adaptive graphics: Let server choose, High image quality, Compression optimize for less memory
 4. Very high definition: Dynamic adaptive graphics: let server choose, lossless image quality (MS geeft aan dat dit geen kleuren aantast maar alleen gebruikt moet worden bij zeer speciale ‘gevallen’), Compression optimize for less memory
 5. WAN: Dynamic adaptive graphics: optimize for minimum bandwidth, Medium quality, Compression optimize for less bandwidth
 6. Default server instellingen met Windows 10 client.

Alle test, behalve test nummer 6, zijn gedaan met een Windows 8.1 client (RDP 8.1)

Resultaten

De samengevatte resultaten waren als volgt (resultaten in bits per second):

RDP results

Uitgebreidere resultaten zijn hier te vinden.

Wat valt er op in deze testen:

 • TCP alleen gebruikt iets meer bandbreedte dan gecombineerd met UDP. Dat is op zich ook wel logisch, omdat er bij TCP ook ACK pakketten verstuurd worden. Bij UDP wordt er gewoon ‘doorgestampt’.
 • Lossless images (very high definition) is inderdaad alleen bruikbaar bij speciale gevallen. Het dataverbruik is daarbij echt ontzettend hoog.
 • Het instellen van de GPO op optimaliseren voor zo’n laag mogelijke bandbreedte (WAN) levert bij normaal office werk (word, outlook, powerpoint, etc) een veel hogere bandbreedte op dan in de default instellingen. Pas bij multimedia en foto’s bekijken ligt de bandbreedte lager dan in de default instellingen.
 • Windows 10 gebruikt de H264 codec in de client. Deze verbruikt meer data dan de oude codec.

Wat verder opviel tijdens de testen, is dat RDP altijd een datastream stuurt. Ook als de gebruiker niets doet blijft er altijd een stream lopen van ongeveer 8.000 bps. Daarnaast kent RDP aardig wat pieken. Tijdens rustige passages, zoals het typen binnen MS Word of Outlook ligt de bandbreedte vrij laag, maar zogauw geswitched wordt binnen schermen volgen aardig veel en hoge pieken. Zie voor de grafieken de uitgebreidere resultaten van RDP.

Volgende pagina: ICA testresultaten

2 gedachten over “ICA versus RDP–The Test (Part 2: RDP Resultaten)

 1. Pingback: ICA Versus RDP (Part 5: WAN Verbinding In De Praktijk) | BITs Of Thoughts

 2. Pingback: ICA Versus RDP–The Test (Part 6: Eindconclusie) | BITs Of Thoughts

Reacties zijn gesloten.