ICA versus RDP–The Test (Part 6: Eindconclusie)

 

Inhoud van deze blogserie:

  1. Intro en testopstelling
  2. RDP testresultaten
  3. ICA testresultaten
  4. De vergelijking
  5. WAN verbinding in de praktijk
  6. Eindconclusie

Eindconclusie

Binnen een LAN netwerk zijn het RDP en het ICA protocol beide voldoende bij normaal gebruik.  De gemeten waardes zijn gemiddeld genomen vergelijkbaar en in een LAN omgeving zijn de pieken van RDP goed op te vangen.

Bij  WAN verbindingen, waarbij de pieken niet opgevangen kunnen worden die RDP in zijn protocol heeft, wordt de user experience bij gebruik van RDP sterk minder. Bij een 64kbps lijn mag je zelfs wel zeggen dat er helemaal niet meer sprake is van een user experience. ICA heeft gemiddeld genomen een lagere bandbreedte nodig en is rustiger in het bandbreedte verbruik door de sessie heen. ICA heeft minder hoge pieken die ook nog eens minder vaak voorkomen.

Bij het sizen van WAN verbindingen is het bij RDP in ieder geval erg belangrijk om  niet te sizen op de gemiddelde bandbreedte maar genoeg ruimte in te calculeren om de pieken op een goede manier op te vangen.