Long-Term Servicing – Wat is het en waar moet ik op letten?

In verband met het vertrek bij mijn oude werkgever post ik een reeks oudere blogpost die oorspronkelijk op de site van deze werkgever waren geplaatst. Een aantal daarvan zijn ge-update om meer aan te sluiten bij de techniek van vandaag.

Microsoft en Citrix introduceerden bij hun laatste releases van Windows 10 en XenApp/XenDesktop 7.7 de Long-Term Servicing Branches (LTSB) naast de Current Branch (CB). Klinkt mooi, maar wat houdt dit nou precies in en waar moet je rekening mee houden?

Windows 10

Current Branch

Windows 10 komt in meerdere edities, zoals Windows 10 Home, Pro en Enterprise. De Home-editie zit op de zogeheten ‘current branch’, wat betekent dat deze altijd geüpdatet blijft en zit op de laatste versie van Windows 10 met de nieuwste features. Daarbij is een nieuwe feature geen update, maar daadwerkelijk nieuwe functionaliteit binnen Windows 10. Nieuwe features komen ongeveer elke vier maanden uit en support op een release loopt tot er een nieuwe current branch is.

Current Branch for Business

Gebruikers van de Pro- en Enterprise-edities van Windows 10 kunnen kiezen voor de Current Branch for Business (CBB). Windows Update zorgt dan dat nieuwe features automatisch ongeveer vier maanden worden uitgesteld. Servicing Updates (een soort cumulatieve update) worden wel zo snel     mogelijk uitgevoerd, eventueel na goedkeuring door de administrator. De support op deze branch is geen vier maar acht maanden. Daarna moet je Windows 10 updaten naar de volgende CBB om nog support te krijgen van Microsoft.

Windows 10 Long Term Servicing Branche

Als laatste is er de Windows 10 Long Term Servicing Branche (LTSB). Deze krijgt tien jaar support op elke feature release. Ongeveer elke twee tot drie jaar trekt Microsoft deze gelijk aan de op dat moment uitgekomen Current Branch. Dat komt ongeveer neer op het uitbrengen van een nieuwe Windows-versie zoals we dat de afgelopen jaren hebben gehad. Nieuwe features die gebruikers thuis al hebben, komen dan pas twee tot drie jaar later beschikbaar voor deze branch. Servicing Updates met bugfixes en securitypatches worden wel uitgebracht met dezelfde snelheid als bij thuisgebruikers. Deze versie van Windows bevat een aparte installatie en het is geen optie die je in Windows zelf kunt aanzetten. Terugvallen naar een andere Windows-versie om van de nieuwste features gebruik te maken, kan met behoud van data alleen naar de Enterprise-editie.

Een nadeel aan de Windows 10 LTSB-versie is dat deze problemen kan geven met Universal Apps. Deze leunen namelijk vaak op nieuwe features. Dat is ook de reden dat deze versie van Windows 10 na installatie een aantal belangrijke applicaties mist en dat Microsoft aanraadt deze ook niet te installeren. Hieronder vallen onder andere de Windows Store-client, Microsoft Edge, Cortana (alleen limited search), Camera, Photos en Outlook Mail/Calendar. In deze versie kun je via Mobile Management dus geen applicaties uit de Windows Store pushen naar je gebruikers omdat er geen Windows Store Client op staat.

Windows 8.1 is overigens een LTSB en krijgt de komende acht jaar nog updates van Microsoft. De eerstvolgende LTSB is die van Windows 10 die vorig jaar is uitgekomen. Dit jaar komt er nog een LTSB-versie van Windows 10 uit, daarna zal het twee tot drie jaar duren tot de volgende LTSB uitkomt.

Overzicht

Een overzicht van de actuele versies (per servicing-optie – CB, CBB en LTSB) en een volledige historie van alle cumulatieve servicing updates die tot nu toe zijn uitgegeven is te vinden op deze link.

Citrix XenApp/XenDesktop

Ook Citrix introduceert met het uitkomen van XenApp/XenDesktop 7.7 een Long Term Servicing Release (let op: Citrix praat dus over een Release, niet een Branche). Deze LTSR krijgt vijf  jaar normale support en daarna 5 jaar Extended Support. Citrix heeft de vorige versie (XenApp/XenDesktop 7.6) als LTSR bestempeld

Ook bij Citrix geldt dat gebruikers van de LTSR geen nieuwe features krijgen tot de volgende LTSR-versie. Nieuwe features, zoals AppDisks die in XenApp 7.8 wCitrix Long Term Releaseorden geïntroduceerd, komen dus pas later in de LTSR. De release cycle van de LTSR van Citrix is een tot twee jaar, terwijl die van de Current Release tussen de drie en negen maanden ligt. De LTSR houdt dus een release cyclus aan die we de afgelopen jaren gewend zijn van Citrix. Mocht je door omstandigheden toch nieuwe features willen gebruiken, dan kun je van LTSR naar CR upgraden. Daarmee vervalt wel je vijf jaar LTSR-support en val je onder de normale support van de Current Releases.

Support voor LTSR is dus ruwweg 10 jaar, al vraagt Citrix wel om bij te blijven met de Cumulative Updates. Dit zijn pakketten met meerdere bugfixes en security-updates. Voor support moet je dus wel op de laatste CU zitten. De Current Release kent alleen losse bugfixes en security-updates die niet als één pakket zijn te downloaden. Voor support (of het krijgen van een oplossing van een bug waar je last van hebt), moet je altijd op de laatste Current Release zitten.

Moet ik nou voor de LTSB-/LTSR-versie kiezen?

De LTSB/LTSR zijn zowel bij Microsoft als Citrix handig in bepaalde omstandigheden. Nieuwe features blijven langer van het systeem af, waardoor je mogelijk een stabielere omgeving behoudt. Nieuwe features introduceren over het algemeen ook nieuwe bugs. Toch krijg je wel security-updates en bugfixes voor de features.

Er kleven echter ook een paar nadelen aan. Als je applicaties gebruikt die nieuwe features van het besturingssysteem of XenApp vereisen of als je een van de nieuwe features nodig hebt, kun je die alleen gebruiken door van de LTSR af te stappen en te upgraden naar de Current Branch. Of je moet wachten tot de volgende LTSB/LTSR om die applicaties te kunnen gebruiken.

Windows

 De meeste Windows 10-klanten zullen kiezen voor de CB of de CBB-releases. Door een paar machines uit te rusten met de CB-release ontdek je de eerste bugs en zie je hoe applicaties zich gedragen. De rest  van de organisatie krijgt de update dan na vier maanden via de CBB-release. De LTSB gebruik je  dan alleen voor bedrijfskritische machines die weinig updates en features nodig hebben en waarop de gebruikte software ook een langzame release kent.

Citrix

Bij Citrix is het verhaal iets anders. Kies voor de huidige XenApp/XenDesktop LTSR als deze voldoet aan alle eisen voor de komende jaren, zeker als de omgeving minder grote veranderingen en proven technology vraagt. Wil je echter als IT snel nieuwe features gebruiken en bijblijven met nieuwe technieken? Dan is de Current Release een betere optie, maar die vraagt wel grotere updates op de omgeving.

Aanvullende informatie